PENGHARGAAN

Assalamualaikum..
Salam sayang untuk semua kerana sudi2 mengintai di ruangan laman saya yg baru nak bernafas ni.
Sblm jemari sya terus menari,ribuan terima kasih pada adik sya iaitu bloger Senyum-Senyum Diana Rashid sbb tanpa dia, blog sya ni kompem x ujud. Thnk n lebiyu..
Almaklumlah..kakak dia ni slow sikit tentang IT-IT ni..hehehe..
Yg ke 2 plk adalah insan terchenta sya. Tak lain tak bukan dh tentulah Encik sya. Klu tak kerana dia, sampai sekarang karya sya ni dok dlm pendrive jelah..
Utk adik beradik sya yg sering beri semangat..kakyung, Ani, azam, ain, Rina, Ya n abg Jeri.. terima kasih byk2.
Khas untuk mak, terima kasih yg x terhingga. Wlupun bidang ni kurang digemari, sya anggap itu sebagai cabaran untuk berkarya.
Pada sahabat2 Ding Dong..thnk 4ever n ever. Kata2 semangat dan sokongan kalian amat sya hargai dan sanjungi. Kalian mmg best..edea korang adalah yg terbaik!!
Buat kwn2 yg lain, kata2 dan penghargaan korang mmg tersemat dalam hati. Kompem sya x lupa.
Dari itu..sudi2lah mengintai dan membaca krya sya ni. Jgn lupa mengkritik dan mengomen.
Klu nk memuji, sya mohon jgn tinggi2 sgt. Takut sya terperasan hebat. hehehehe...
Risau jgk..bila dah rasa hebat, kompem senang lupa diri dan jatuh ..
Okey...Selamat Membaca..


Saturday, 11 April 2015

Bubur Yang Colourfull tu..!


     Zamir memang bencikan makanan yang manis. Terutamanya jenis bubur. Sejak kecil, jika ibunya menghidangkan masakan bubur manis, dia pasti merajuk tak mahu makan. Namun dia memang gemarkan bubur lambuk.

 

     Kini Zamir sudah dewasa. Sudah berumahtangga pun. Itupun usaha dari keluarga. Jika nak diharapkan dia yang mencari jodoh, alamatnya sampai mati dia akan membujang.

 

     Puas jugalah orang tuanya memujuk. Tak makan dengan pujuk, akhirnya ibu bapanya yang merajuk. Kerana tidak sanggup melihat telatah orang tuanya, akhirnya dia akur. Tambah-tambah lagi dia tidak sanggup digelar anak derhaka. Mengenangkan pula nasib bakal isterinya sebatang kara, dia cepat rasa simpati.

 

     Lima bulan berumahtangga, isterinya Aisya Zarra cuba mengambil hati dengan masakan. Dia lega kerana Zamir boleh terima  apa  yang dihidangkan. Itupun selepas pengalaman pertama melihat wajah rajuk Zamir selepas dia menyediakan bubur kacang untuk makan petang. Puas jugalah dia memujuk agar dirinya dimaafkan. Sejak itu dia tahu apa yang menjadi kesukaan dan apa yang tidak suka oleh suaminya.

 

     Satu hari Zamir demam panas. Dia hilang selera makan. Dek kerana itu, Zamir terpaksa ditahan di hospital. Pada hari pertama di hospital, Aisya  Zarra membekalkan bubur lambuk kerana hanya bubur itu yang menjadi kegemaran suaminya. Namun dia hairan kerana masakan itu hanya dipandang sebelah mata saja oleh suaminya.

 

     Aisya Zarra cuba pula membeli bubur nasi dari McDonald, tapi Zamir masih tetap begitu. Oleh kerana simpati melihat bibir suaminya sudah mula pecah-pecah kerana kering, dia menyapukan madu dibibir suaminya agar kering dan rasa pedih di bibir dapat dikurangkan.

 

     “Abang makanlah sikit. Kalau abang tak makan, macam mana nak baik. Tengok bibir tu, dah kering pecah-pecah. Mesti sakit!” Pujuk Aisya Zarra lembut.

 

     “Abang tak ada seleralah. Tapi abang nak tahu, Zara suap apa dekat abang semalam? Tiba-tiba rasa sedap pulak.”

 

     Aisya Zarra cuba mengingati apa yang berlaku semalam. Rasanya dia tidak menyuap apa-apa pada suaminya kerana suaminya memang menolak segala makanan yang dibawa. Tiba-tiba dia teringat sesuatu. Aisya mula rasa bersalah. Takut juga dia mahu berterus terang kerana tahu Zamir tidak sukakan sesuatu yang manis. Namun bila ingat balik apa yang suaminya katakan sebentar tadi, dia cuba berterus terang. Harapannya agar suaminya dapat terima.

 

     “Sebenarnya..Zarra..Zarra tengok bibir abang pecah-pecah, so, Zarra pun sapulah madu sikit dekat bibir abang tu.” Jelas Aisya Zarra lambat-lambat.

 

     Zamir mula menjilat-jilat bibirnya. Dia tersenyum nipis setelah dapat merasa kemanisan di bibirnya.

 

     “Madu? Mmm..manis tapi sedap. Err..Boleh tak Zarra tolong masakkan abang bubur yang colourfull tu?” Tiba-tiba disuarakan niat hatinya. Sejak dia melihat salah seorang pesakit di sebelah katilnya memakan bubur itu, dia rasa teringin.

 

     “Bubur colourfull? Bubur apa ek? Zarra tak pernah dengar pulak.” Tanya Aisya Zarra sambil berkerut wajah. Sambil itu otaknya ligat berikir.

 

     “Alah..yang ada warna putih, hijau, merah, kuning tu.. Rupanya macam..entahlah! abang pun tak tak tahu nak cakap.”

 

     “Bubur caca kot!” Sergah Aisya Zarra selepas beberapa detik berfikir.

 

     “Entahlah! Abang pun tak tahu.”

 

     Aisya Zarra pantas mengeluarkan telefon bimbitnya lantas laman google dibuka. Selepas mendapat apa yang dicari, disuakan pada Zamir yang sedang terbaring.

 

     “Abang maksudkan yang ni ke?”

 

     “Ha..yang nilah..! Zarra buatkan ek.”

 

      “Abang kan tak suka benda  manis. Tiba-tiba je nak makan, pelik pulak Zarra tengok abang ni.” Sindir Aisya Zarra sambil tersenyum. Sebelum ini menanah jugalah telinganya dengan ceramah free Zamir jika dia menyediakan masakan yang manis.  Minuman pun Zamir melarang penggunaan gula yang berlebihan. Takut sangat kalau dapat penyakit yang bahaya seperti darah tinggi, kencing manis dan sakit jantung. Nasib baiklah wajah Zamir nampak manis.

 

     “Yelah! Nanti Zarra balik, Zarra buatkan. Malam nanti Zarra bawa dekat abang okey..” Sambung Aisya Zarra setelah Zamir hanya membisu.

 

     Di rumah Zara pantas menyediakan bahan-bahan untuk dimasak. Beras Caca yang dibeli di supermarket tadi segera dimasukkan dalam periuk dan mula mencuci seperti membasuh beras. Beras Caca itu direbus terlebih dahulu sehingga separuh masak. Untuk  nampak lebih menarik, Zarra masukkan sedikit jagung yang telah dihiris nipis.

 

     Kemudian dimasukkan pula santan cair, susu, gula dan sedikit garam. Untuk mewangikan bubur, Zarra masukkan pula sehelai daun pandan dan dikacau hingga masak. Dimasukkan pula sagu. Apabila caca sudah mula kembang elok, dimasukkan pula santan pekat dan kacau lagi hingga mendidih.

 

     Malam itu Zamir berselera sekali menjamu selera. Aisya Zarra lega dan gembira melihat perubahan suaminya. Dia yakin, esok suaminya pasti dibenarkan pulang selepas tiga hari menjadi penghuni hospital. Dalam hatinya mengharapkan suaminya sihat selalu kerana baginya tiada istimewa dalam hidupnya selain Zamir sebagai suami.

 

Bubur caca

 

Bahan-bahan:

Untuk sepuluh orang..

 

200gm beras caca- dibersihkan dan direbus hingga separuh masak.

Setongkol jagung mentah- Dihiris dan dimasukkan kedalam caca yang sedang direbus.

100gm sagu- dibersihkan hingga kembang.

Sebiji kelapa- Ambil semangkuk pati santan dan semangkuk santan cair.

½  cawan susu pekat

1 senduk gula pasir..Kalau yg sukakan gula merah, boleh aje kalau nak..

Sedikit garam dan sehelai daun pandan.





 

Bubur lambuk

 

Bahan-bahan A:

2 genggam beras- Beras jenis apa pun takpe..

Seketul halia sebesar 4cm- boleh dihiris halus atau diketuk sahaja.

Sebatang serai

1 sudu lada hitam- Nk tumbuk hancur pun boleh..

2 kuntum Bunga lawang

Sebatang Kayu manis

2 ketul Kiub pati ayam

100 gm daging ayam-dihiris nipis. Nak kisar halus pun boleh..

100 gm isi ayam-dipotong sebesar ibu jari. Nak kisar pun boleh..

100 gm udang hidup. Kalau nak gunakan udang kering pun boleh…lg sodap..!

100 gm lobak masin- dipotong kecil2.

½ biji Lobak merah- dipotong dadu.

 

Bahan-bahan B:

2 tangkai daun sup

2 tangkai daun bawang

5 biji bawang merah(kecil)- dihiris nipis.

Bawang goreng

 

Cara-caranya:

Masukkan semua bahan A ke dalam beras yang sedang dimasak. Masukkan air hingga penuh paras beras. Masak lagi hingga beras benar-benar hancur dan naik bau wangi. Masukkan garam secukup rasa.

Apabila bubur masak, perlahankan api, masukkan hirisan daun bawang dan daun sup dan tutup periuk.

Bawang merah yang dihiris nipis digoreng dengan sedikit minyak. Bila bawang sudah keperangan, tuangkan kedalam periuk nasi tadi dan periuk ditutup semula. Jangan kacau nasi. Biarkan saja.. Proses ini dipanggil sebagai “tumis darat”.

Semasa nak hidangkan, kacau nasi sebelum disendukkan.

Tabur bawang goreng dan hirisan daun bawang  serta daun bawang sup. Kalau nak rasa pedas boleh juga taburkan serbuk lada hitam dan hurisan cabai merah.

 

Tip saya

Halia- saya lebih suka ketuk2 bagi pecah sikit2 je..

Lada hitam plak saya lebih suka boh sebiji2 sbb bila makan boleh kunyah lada hitam tu. Baru kaw!

Antara udang hidup dengan udang kering, saya lebih sukakan udang hidup sebab udang kering baunya kuat sangat. Lagipun udang kering rasanya masin.

Dalam resepi ni yang menjadikan lebih sedap adalah bawang goreng yang ditumis darat.


CUBALAH…!

No comments: